Algemene voorstelling

Superbeton, het bedrijf van de familie Laeremans, is al decennia actief als wegenbouwer. Het bedrijf is erkend in klasse 6 en realiseert zowel openbare als private wegenwerken. Superbeton telt 35 personeelsleden.

Geschiedenis

Superbeton werd opgericht door Florent Laeremans, vader van Geert en grootvader van huidig zaakvoerder Frederik. Florent huwde in 1954 met José Van den Broeck. Samen verbleven ze een tijd in een woonwagen in Blaton (Henegouwen) waar ze werkten in het bietentransport. In 1959 kocht het koppel een huisje in ’t Schom in Herselt. Achteraan bouwden Florent en José een hangaar. In 1967 volgde de ingebruikname van de betoncentrale in Herselt en begon het bedrijf echt te groeien. De eerste grondwerken waren al gestart begin jaren ’60. Enkele jaren nadien verhuisde de firma naar Blauberg. Het bureautje van weleer werd groter en groter. Er kwamen meer vrachtwagens en meer betonmixers. De focus lag helemaal op beton. Het gezond boerenverstand van Florent, zijn durf risico’s te nemen en José als strenge rechterhand, zorgde al snel voor een bloeiende zaak.

Met dank aan Cypriaan, ‘de super’

Aan de basis van het succesvolle betonverhaal ligt Cypriaan, die Florent bij stond met raad en daad. Florent schafte immers zijn eerste kraan aan bij Cypriaan, langs de Boomstesteenweg. Als koopman had Cypriaan een neus voor zaken en leerde hij Florent de knepen van ’t vak. Bovendien werd een goede vriend des huizes. Niet verwonderlijk dat de firma de naam “Superbeton” kreeg.

Het bedrijf groeide exponentieel. Op het hoogtepunt had Superbeton centrales in Herselt, Schoten, Leuven en Grimbergen. Er reden 120 vrachtwagens rond en het bedrijf verschafte werk aan 150 personeelsleden. In 1987 werd dat betonimperium integraal verkocht aan Inter-Beton.

Intussen richtte de familie Laeremans zich op openbare aanbestedingen voor wegenwerken. Met succes, tot de crisis van 2008 openbare orders deed kelderen. Vandaag stijgt het aantal openbare aanbestedingen weer en staat Superbeton voornieuwe uitdagingen : de focus ligt op innovatie en personeel. Alle machines worden uitgerust met GPS. Die high-tech tools moeten terechtkomen in de handen van de juiste werknemers.

“We zijn nog steeds een echt familiebedrijf waar de zaakvoerders problemen op de vloer mee aanpakken. De meeste van onze personeelsleden hebben een hoge anciënniteit. Het is echter niet makkelijk om mensen te vinden die de wegen van morgen willen bouwen. Wij zorgen voor de juiste tools in een werkomgeving, eigen aan een familiebedrijf : korte communicatielijnen en een warm groepsgevoel”

zaakvoerder Frederik Laeremans.